Het Kune Kune varken mag zich wel tot de publieksfavorieten rekenen.

Dit is een klein en zeer mensgericht varkensras. Het zijn vriendelijke dieren, die oorspronkelijk werden gehouden door de Maori stam uit Nieuw-Zeeland. De naam kunekune betekent dik en rond. 

Stamboekvarkens en biggen
Onze beide zeugjes Ginger en Jasmijn zijn geregistreerd in het Kunekune stamboek (SSKK), onderdeel van de Kunekunevereniging Nederland Er is gekozen voor stamboekdieren om op een verantwoorde manier te kunnen fokken met deze varkens. Dit is belangrijk, omdat er van dit ras niet zoveel dieren zijn. Zo kennen we de afstamming, waarbij gebruik gemaakt is van goede ouderdieren en zorgen we ook dat we fokken met dieren die niet aan elkaar verwant zijn.  

Gegevens dieren

Zeugen

Naam: Van Seijsterbrink Awakino V (stamboeknr. NL. 0834)
Roepnaam: Jasmijn
Kleur: zwartbont
Geboortedatum: 15 februari 2013

Naam: De Goudse Hofsteden Awakino III (stamboeknr. NL. 0906)
Roepnaam: Luna
Kleur: ginger (oranje) zwartbont
Geboortedatum: 18 juni 2015 (dochter Jasmijn x Felix)

Naam: De Goudse Hofsteden Awakino XVI 
Roepnaam: Suus
Kleur: zwartbont
Geboortedatum: 26 mei 2016 (dochter Jasmijn x Felix)


Verwachte biggen 2017
De zeugen Jasmijn en Luna zijn in januari 2017 gedekt door Oliver (PUMPKIN TUTAKI 4, STAMBOEK NR: 7104 BKKS), een ginger bonte stamboekbeer. De biggen worden verwacht rond 6 mei (Luna) en 14 mei (Jasmijn). Een kunekune varken krijgt gemiddeld 6-8 biggen per worp. We kunnen veel verschillende kleuren verwachten, waaronder zwartbont, gingerbont en effen.

Interesse in biggen
Bij interesse in biggen, kunt u contact met ons opnemen (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), dan wordt u op de reserveringslijst geplaatst. Biggen worden verkocht per twee (tenzij er al andere varkens aanwezig zijn). We hebben een informatiemap over Kune Kune varkens beschikbaar. 

Onze varkens en biggen zijn goed gesocialiseerd met kinderen en volwassenen, maar ook andere dieren, als konijnen, kippen, geiten, zodat zij veel gewend zijn. Hierdoor zijn onze dieren relaxt en prettig in omgang. Zij hebben een ruime en schone stal en lopen overdag op de weide met modderpoel. Onze ervaring is dat ze zich ook graag laten aaien en ook actief contact zoeken met mensen.  Het zijn geschikte varkens voor fokkers, kinderboerderijen, zorgboerderijen en mensen met voldoende ruimte buiten.

Het zijn echte grazers en onze ervaring is dat ze goed op gras kunnen worden gehouden, zonder dat ze het omspitten (kunnen we geen garantie voor geven). Wel hebben ze behoefte aan een plek met modder of poeltje om te kunnen afkoelen. Bij ons eten ze veel gras, hooi, MPB-mix en beperkte hoeveelheid hobbyvarkensbrok.

Biggen 2015 en 2016
In februari 2015 hebben we onze zeugen Ginger (verkocht 2017) en Jasmijn voor het eerst laten dekken door Felix (Zwijnstein Andrew V), een goedgekeurde stamboekdekbeer.  Jasmijn is bevallen op 18 juni en Ginger op 22 juni. In totaal zijn er 15 biggen geboren, waarvan er 14 verhuisd zijn en eentje bij ons gebleven (zeug Luna).  In 2016 zijn beide zeugen opnieuw gedekt door Felix en wederom weer totaal 15 biggen. Ook hier hebben we een zeugje van aangehouden, de zwartbonte Suus.

Onze varkens in beeld

Zeug Jasmijn met biggen (2016)


Zeug Luna (gingerbont)


Zeug Suus (zwartbont)

  Kune kune biggen in beeld


 

  Meer foto's van onze Kunes en biggen: Fotoalbum Kune Kune varkens 2016 

De varkensstal

Ons adres

Kinderboerderij ‘De Goudse Hofsteden’ 
Bloemendaalseweg 34a 
2804 AB Gouda 
0182-514219 

Reguliere openingstijden

1 april – 30 september:
Dinsdag t/m zondag: 10 tot 17 uur
Maandag geopend vanaf 13 uur

1 oktober – 31 maart: 
Dinsdag t/m zondag: 10 tot 16.30 uur

Bekijk hier de uitzonderingen

Hoe is het weer?

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.
captcha