Op de kinderboerderij is van alles te doen! Er kan niet alleen kennis gemaakt worden met onze dieren, maar er is nog veel meer te doen en te zien. 

Horeca ‘De Deel’
Onze horeca is tijdens de openingstijden van de kinderboerderij geopend. Hier zijn diverse consumpties, zoals koffie, thee, fris, ranja en diverse versnaperingen (chips, koeken, snoep) verkrijgbaar. Verder is het mogelijk om tosti's, pannenkoeken, poffertjes en belegde broodjes te eten. Verder zijn er diverse streekproducten verkrijgbaar, zoals sappen, jams, soorten meel. Afhankelijk van het seizoen is groenten en fruit uit onze eigen moestuin te koop.

Activiteiten voor kinderen
Voor kinderen is in de kantine een speciaal kinderhoekje ingericht met kleurplaten, boekjes en puzzels. Verder worden er diverse activiteiten georganiseerd en is het mogelijk om dagelijks te komen knutselen. Zie voor meer info: inloopactiviteiten en activiteitenagenda.

Speeltuin
De kinderboerderij beschikt over een ruime speeltuin. Een deel van de speeltuin is speciaal geschikt voor de jongste kinderen (0-2 jaar). Het andere deel van de speeltuin is voor oudere kinderen. Terwijl de kinderen spelen, kan er vanaf een bank of picknicktafel ontspannen toegekeken worden. Op het erf zijn er hekken geplaatst rondom de sloten.

De groenstrook naast de speeltuin is omgebouwd tot een 'natuurspeeltuin'. Kinderen kunnen spelen tussen en zelfs in de struiken en op (lage) boomstammen klimmen.

Moestuin
De groentetuin van de kinderboerderij is verdeeld in zes verschillende vakken. De functie van de groentetuin is vooral gericht op educatie. Zo worden er ook lessen over de moestuin gegeven. Er wordt ook groente verkocht. De teelten variëren van radijs tot sla en van aardappelen tot courgettes. Er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Er worden natuurlijke middelen ingezet om de planten te beschermen. 

In de groentetuin is ook een kasje aanwezig waar onder meer komkommers, tomaten en paprika’s worden geteeld. In een speciale ‘winterbak’ kunnen al vanaf februari de eerste sla planten en wortels worden geteeld.

Educatieve borders
Rond de groentetuinvakken liggen de educatieve borders en de boomgaard. In de boomgaard staan pruimen-, appel- en perenbomen. Verder is er klein fruit zoals frambozen, rode en zwarte bessen. De educatieve tuin is verdeeld in diverse plantengroepen, zoals geneeskrachtige planten, geurplanten, verfplanten, weerplanten, heksenplanten, cosmetische planten, stinzeplanten en planten met een leuke naam. Verder is er een sierborders en een kruidentuin. Het is geen onberispelijke tuin, want ook ‘onkruid’ kan mooi zijn. Daarnaast wordt geprobeerd om met de juiste beplanting bijen, hommels, vlinders en libellen te lokken.

Bijen- en vlindertuin
Een leuk onderdeel van de kinderboerderij is de bijen- en vlindertuin. Deze is gelegen achter de moestuin. Het is een beetje een 'achteraf plekje', want bijen zijn erg op hun rust gesteld. In de bijentuin zijn veel mooie, bloeiende planten te zien. Vooral in het voorjaar zijn alle bolgewassen een kleurige lust voor het oog. Daarna bloeit er het hele seizoen steeds wat anders, want bijen houden van bloemen. Behalve bijen wonen er ook kikkers en padden, salamanders, ringslangen en egels. Ook leven er vele vogelsoorten. Vlinders worden gelokt met bloemen en met waardplanten voor de rupsen. Voor hommels zijn er speciale kastjes gemaakt.

In het bijeninfohuis ‘De Bijenkorf’ is alles over bijen te vinden. Er zijn kaarsen gemaakt van eigen bijenwas en potten honing te koop. Er is een leuke expositie ingericht over allerlei bijenproducten. Ook zijn er honingpotjes van over de hele wereld te zien en gereedschappen die de imker nodig heeft.

Voor meer informatie of het lenen van materiaal, kan de bijentuin ook bezocht worden. De bijentuin is de gehele week toegankelijk voor publiek. 

Weerclub Gouda
De Weerclub Gouda is een onderdeel van de Kinderboerderij ‘De Goudse Hofsteden’. De Weerclub Gouda bestaat uit enthousiaste weeramateurs, die weergegevens verzamelen en hun kennis graag willen delen. Zo geven zij weerlessen aan scholen en organiseren soms cursussen over het weer. De Weerclub Gouda bestaat sinds 1991 en heeft in al die jaren veel opgebouwd. Zo zijn er twee automatische weerstations, die het weer volledig geautomatiseerd registreren. Sinds kort worden deze gegevens ook automatisch naar het internet gestuurd en zijn dus door iedereen, op ieder moment van de dag te bekijken. Verder is er natuurlijk ook klassieke apparatuur. Zoals barometers, thermometers, hygrometers. Er staat van alles in de weervitrine binnen en in de weerhut buiten. Ook heeft de weerclub een webcam op het erf van de kinderboerderij staan. Via hun website kunnen de beelden bekeken worden. 

Voor meer informatie over het weer neem je een kijkje op de website van Weerclub Gouda.

Ons adres

Kinderboerderij ‘De Goudse Hofsteden’ 
Bloemendaalseweg 34a 
2804 AB Gouda 
0182-514219 

Reguliere openingstijden

1 april – 30 september:
Dinsdag t/m zondag: 10 tot 17 uur
Maandag geopend vanaf 13 uur

1 oktober – 31 maart: 
Dinsdag t/m zondag: 10 tot 16.30 uur

Bekijk hier de uitzonderingen

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.
captcha