De kinderboerderij heeft personeel in dienst, maar werkt ook met vrijwilligers en stagiairs. Wij zijn nog hard op zoek naar nieuwe vrijwilligers!
 

Personeel en bestuur
Op de kinderboerderij werken drie parttime medewerkers. De beheerder (Sandra Harkes) is verantwoordelijk voor het beheer van de kinderboerderij. Zij wordt ondersteund door twee dierverzorgers.

Bestuur
De kinderboerderij is een stichting met een bestuur. Het bestuur bestaat uit de voorzitter, secretaris, penningmeester en de algemeen bestuursleden. Zij zorgen voor de financiën, contacten met de gemeente en andere instanties, toekomstplannen, personeel en alles wat er verder bij komt kijken om de kinderboerderij bestuurlijk te coördineren. De samenstelling van het bestuur, het beleidsplan en de jaarrekening zijn hier te vinden. 
 

Stagiaires
 
Vakgerichte stage 
Vanuit groene beroepsopleidingen (dierverzorging) kan er op de kinderboerderij stage gelopen worden. Van één dag in de week tot blokstages van meerdere weken achtereen. De kinderboerderij is door de S-BB erkend als opleidingsbedrijf. Deze organisatie houdt zich onder andere bezig met de beoordeling van opleidingsbedrijven. Meer informatie over de registratie en kwalificaties van kinderboerderij De Goudse Hofsteden, zie: Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB)

Tijdens een stage op de kinderboerderij helpen stagiaires mee met de dagelijkse werkzaamheden in de dierverzorging. Er is veel belangstelling voor een stage op de kinderboerderij. Voor een stage is het aan te raden om tijdig contact op te nemen om te informeren naar de mogelijkheden. Voor info over een stageplaats kan doordeweeks contact opgenomen worden. Vraag naar Sandra Harkes. 
Voor het aanmelden voor een stage geldt een stageprocedure.

Maatschappelijke stage
Een maatschappelijke stage is ook mogelijk op de kinderboerderij. Wij zoeken leerlingen die ons kunnen helpen bij (grote) activiteiten of tijdens vakanties en in de weekenden.  
 


Vrijwilliger worden op de kinderboerderij

Vrijwilligers zijn onmisbaar op de kinderboerderij. Zij zijn iedere dag, wekelijks of maandelijks op de kinderboerderij te vinden. De vrijwilligers - van jong tot oud - zijn op verschillende gebieden actief. Ze helpen bij de verzorging van de dieren, onderhouden de tuin of helpen met de activiteiten voor kinderen.
  
Vacaturebank vrijwilligers
Wij plaatsen onze vacatures voor vrijwilligerswerk ook op de vacaturebank van het VrijwilligersInformatiePunt (VIP) Gouda. U kunt ze vinden onder de categorie natuur, milieu.

Klik hier om naar de vacaturebank te gaan: Vrijwilligers Informatie Punt (VIP)

Soorten vrijwilligerswerk:

Dierverzorging
Het verzorgen van de dieren is veel werk. Gelukkig zijn er veel vrijwilligers die zich graag bezighouden met de verzorging van de dieren. Ze voeren de dieren en maken de hokken schoon. Sommige vrijwilligers komen op een vaste ochtend of dag per week of in het weekend, terwijl andere vrijwilligers komen wanneer ze tijd hebben.

Verzorging van pony's en ezels
Iedere ezel of pony heeft een aantal vaste verzorgers. De verzorgers hebben vaste dagen waarop ze zorgen voor het poetsen en beweging geven van de pony’s en ezels.

Horeca
De werkzaamheden in de horeca bestaan uit het verkopen van ijs, frisdranken, koffie en andere consumpties aan de bezoekers. Daarnaast houdt de horecamedewerker de keuken en verkoopruimte netjes. 
De kinderboerderij is hard op zoek naar vrijwilligers die op willen helpen in de horeca. Dit is voor één dagdeel per maand (of vaker) en wordt in overleg ingepland. Dankzij deze hulp kan de horeca ook op de drukke weekenddagen ook gewoon geopend zijn. Het is gezellig en afwisselend werk, waarbij je veel contact hebt met de bezoekers. 

Klussers
De kinderboerderij kan altijd handige mannen en vrouwen gebruiken die willen helpen bij diverse onderhoudsklussen, zoals het plaatsen van nieuwe hekwerken, klein onderhoud, schilderen en andere kluswerkzaamheden. Dit is mogelijk op doordeweekse dagen en in het weekend (in overleg).  

Tuingroep

Moestuin
In de moestuin is het werk erg afwisselend. De vrijwilligers houden zich bezig met het planten en oogsten van veel verschillende soorten groenten. Daarnaast moet er geschoffeld, gespit en onkruid gewied worden om de groenten goed te laten groeien. De groenten worden verkocht aan bezoekers.

Educatieve borders
Iedere maandagochtend worden de educatieve borders door vrijwilligers van de tuingroep onder handen genomen. Zij zorgen voor al het onderhoud aan deze borders. Natuurlijk is dit buitenwerk afhankelijk van het weer. In de winter is er een winterstop.

Bijen- en vlindertuin
De werkzaamheden van de imker bestaan uit de verzorging van de bijen, het geven van voorlichting aan bezoekers en het verzorgen van lessen aan groepen kinderen. Daarnaast draagt de imker ook zorg aan het onderhoud van de bijentuin.

Weerclub
De weerclub bestaat uit vrijwilligers. Zij houden zich bezig met het verzamelen van gegevens over het weer. Verder houden ze zich bezig met voorlichting, zoals bijvoorbeeld het organiseren van cursussen over het weer. Meer informatie op hun website Weerclub Gouda.
 
Vrijwilligersdag
Eénmaal per jaar wordt er voor alle vrijwilligers een vrijwilligersdag georganiseerd. Op deze dag gaan de vrijwilligers bijvoorbeeld op andere kinderboerderijen kijken, maken een fietstocht, gaan naar een dierentuin of hebben op de boerderij een gezellig programma met bijvoorbeeld een barbecue. Deze dag is bedoeld om de vrijwilligers in het zonnetje te zetten voor al het werk dat ze verrichten. Daarnaast kunnen alle vrijwilligers elkaar eens tegelijkertijd ontmoeten.

Aanmelden als vrijwilliger? 
Voor diverse werkzaamheden kan de kinderboerderij altijd vrijwilligers gebruiken. Op de kinderboerderij wordt gewerkt volgens protocollen. Tijdens de inwerkperiode van nieuwe vrijwilligers wordt hier aandacht aan besteed. Verder hanteren we een proefperiode en kan gevraagd worden een VOG aan te vragen.

Voor meer informatie kan altijd contact worden opgenomen met de kinderboerderij. Dit kan via de mail of telefonisch 0182-514219. Vraag naar Sandra Harkes.  

Ons adres

Kinderboerderij ‘De Goudse Hofsteden’ 
Bloemendaalseweg 34a 
2804 AB Gouda 
0182-514219 

Reguliere openingstijden

1 april – 30 september:
Dinsdag t/m zondag: 10 tot 17 uur
Maandag geopend vanaf 13 uur

1 oktober – 31 maart: 
Dinsdag t/m zondag: 10 tot 16.30 uur

Bekijk hier de uitzonderingen

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.
captcha