Op kinderboerderij De Goudse Hofsteden hebben we veel aandacht voor onderwerpen op het gebied van duurzaamheid: in onze bedrijfsvoering, activiteiten en educatie. In 2013 tekenden we de intentieverklaring 'Alle kinderboerderijen duurzaam'. Dit is een initiatief van verschillende organisaties op het gebied van natuur, milieu en duurzaamheid, waaronder Gemeenten voor Duurzame ontwikkeling (GDO), branche organisatie voor kinderboerderijen (vSKBN), IVN en Urgenda. 

Project kinderboerderijen klimaatbestendig en waterbewust
Vanaf eind 2015 participeert kinderboerderij Gouda in het project 'kinderboerderijen klimaatbestendig en waterbewust'. Een initiatief vanuit het ministerie van Infrastructuur en Milieu en het kennisprogramma DuurzaamDoor (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). De trekker van dit project is Anneke van Veen, vanuit Gemeenten Duurzaam Ondernemen (GDO). Het doel van dit project is om bezoekers op een laagdrempelige manier te laten kennismaken met duurzame maatregelen op het gebied van water, bodem en energie.

Meer info:
Handreiking 'alle kinderboerderijen klimaatbestendig' uitgereikt - 11 april 2016
Aandacht voor duurzaamheid op 17 oktober - 7 okt 2016

Recycling
We vormen een inzamelpunt voor Wecycle voor het inzamelen van kleine elektrische apparaten, welke worden gerecycled. Ook nemen we deel aan het project 'vet, recycle het' en kan bij ons gebruikt, vloeibaar frituurvet worden ingeleverd.

Energie
Al jarenlang bevinden zich op ons dak enkele zonnepanelen en een zonneboiler. In 2014 wordt ons aantal zonnepanelen fors uitgebreid. In 2013 deden we mee met de stemactie van Natuur en milieu 'Zet kinderboerderijen in het zonnetje. Hiermee werden we eerste en wonnen hiermee tien zonnepanelen inclusief installatie. Hiermee laten we een mooi voorbeeld zien van het gebruik van zonne energie en besparen we ook op onze energierekening. 

Bedrijfsvoering
In onze bedrijfsvoering hebben we duurzaamheid zoveel mogelijk ingezet, zoals het gebruik van regenwater voor de kas, slootwater voor de moestuin, een composthoop voor het omzetten van groenafval naar bruikbare grond. Ook gebruiken we zoveel mogelijk energiezuinige lampen (bij nieuwbouw of vervanging). 

Educatie en lessen
Om bezoekers meer bewust te maken van de omgeving en alles wat om ons heen leeft, bieden we lessen aan. Ons volledige lesaanbod is te vinden op: Activiteiten voor scholen en BSO. 

Samenwerking en meer mogelijkheden
De kinderboerderij biedt veel mogelijkheden op het gebied van duurzaamheid. Waar mogelijk gaan we samenwerkingen aan. We zoeken nog meer partners die we graag met onze middelen willen faciliteren om de duurzaamheidsboodschap uit te dragen naar onze bezoekers en nog meer in te bedden in onze bedrijfsvoering.

Interesse of vragen, neem contact met ons op. 

 

Ons adres

Kinderboerderij ‘De Goudse Hofsteden’ 
Bloemendaalseweg 34a 
2804 AB Gouda 
0182-514219 

Reguliere openingstijden

1 april – 30 september:
Dinsdag t/m zondag: 10 tot 17 uur
Maandag geopend vanaf 13 uur

1 oktober – 31 maart: 
Dinsdag t/m zondag: 10 tot 16.30 uur

Bekijk hier de uitzonderingen

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.
captcha