Op onze kinderboerderij wonen ook oudere dieren, waarvan we er een aantal graag aan u voorstellen. Zij maken vaak al lang deel uit van ons dierenbestand en verdienen daarom een speciale plek op onze website.

Extra zorg
Oudere dieren hebben vaak wat extra aandacht nodig. Ouderdom is geen ziekte, maar komt vaak wel met gebreken. Wij vinden het belangrijk dat de dieren zich nog goed zelfstandig in hun groep moeten kunnen handhaven en ze mogen ook geen pijn of veel ongemak ervaren. Als het nodig is geven we ze extra of speciale voeding, die beter verteerbaar is. Voor onze ezels en pony's komt jaarlijks de paardentandarts ter controle van het gebit. Bij problemen of twijfels nemen we contact op met onze vaste dierenarts.
 
Wat je vaak terug ziet bij oudere dieren:
  • Wit verkleuren van de vacht, vooral bij de kop/ hoofd.
  • De vacht gaat er wat 'ruwer' en minder glad uitzien.
  • De dieren worden magerder: ze eten minder makkelijk en/ of voedsel wordt minder goed opgenomen.
  • Het gebit wordt slechter en tanden vallen uit.
  • Moeilijker en stijf lopen.
  • Verminderd gezichtsvermogen en staar.
Kortom, de dieren zien er wat 'minder goed' uit en het gaat vaak allemaal wat minder makkelijk, maar door de goede zorgen bereiken de dieren een mooie leeftijd na een prima leven op de kinderboerderij!
 
Onze senioren: 
Meer foto's van onze dieren, ook in hun meer jeugdige jaren staan op Facebook: Onze dieren - senioren
 
Iris (geboren 21 juni 1994)
Sinds september 1995 woont Iris al op de kinderboerderij. Door de witte haren op haar hoofd begint ze al een oudere uitstraling te krijgen, maar Iris is absoluut een fitte 'senior'.

Regelmatig loopt Iris nog voor het karretje en ze beleeft ook veel plezier aan meerennen naast de fiets of het trainen met haar verzorgsters.

Iris heeft tien veulens gekregen op de kinderboerderij.
  • Vier hengstveulens: Nathan (1998), Amor (2007), Chico (2009) en Rancho (2011), Aiden * (2015), Mailo (2016)
  • Vier merrieveulens: Oukje (1999), Daisy (2001), Gwenny (2003) en Waikiki (2005)
Leeftijd pony´s
Shetlanders staan erom bekend dat ze hoge leeftijden kunnen halen, soms tot ver boven de 30 jaar. Pony´s en paarden beginnen vanaf een leeftijd van rond de 20 jaar ouderdomsverschijnselen  te krijgen.

Ouessantschapen Wollie en Nooitgedacht
Beide ooien zijn geboren in 2003 en afkomstig uit Limburg. Sinds 2005 wonen ze op de kinderboerderij. Deze schapen wegen nog geen 15 kilo en behoren tot het kleinste schapenras ter wereld.

Wollie en Nooitgedacht hebben beide een aantal lammeren ter wereld gebracht op de kinderboerderij. In 2010 mochten zij met 'pensioen' en zouden niet meer gedekt worden. Echter in augustus 2012 wisten beide ooien ons te verrassen. Onze nieuwe jonge ram had ze weten te dekken. Beide brachten een gezond lam ter wereld. Meer over deze verrassingslammetjes. 

Beide ooien hebben al een aantal jaar geen ondertanden meer (een bovengebit hebben schapen niet), maar kunnen zich op hun normale voeding (biks, hooi en gras) nog prima redden. Hun vacht, en vooral op de snuit, is in de loop der jaren een stuk grijzer geworden. Nooitgedacht is op 29 november 2016 ingeslapen door de dierenarts, vanwege haar gezondheid. 

Leeftijd schapen
De gemiddelde leeftijd van een schaap is heel divers en afhankelijk van het ras en het doel waarvoor het dier gehouden wordt. Ouessantschapen staan erom bekend dat ze wat ouder kunnen worden. Een schaap van tussen de 10 en 15 jaar is al behoorlijk oud. 

Ezel Bonny
Bonny, een grijze merrie, is geboren op 20 augustus 1993 op de kinderboerderij. Haar moeder was ezel Bella, die vanaf 1991 tot 2013 op de kinderboerderij woonde. Bella overleed op ruim 30-jarige leeftijd.

Bonny heeft zes veulens ter wereld gebracht op de kinderboerderij, waarvan de laatste, ezelmerrie Britt, nog steeds op de kinderboerderij woont. Zij is geboren op 2 juni 2010. Inmiddels is Bonny ook oma geworden. Drie generaties ezels zijn op de onderste foto te zien. 
 
Leeftijd ezels
Ezels staan erom bekend taaie dieren te zijn en hoge leeftijden te kunnen halen, gemiddeld zo'n 30 tot 35 jaar. Toch ligt de gemiddelde leeftijd in Nederland wat lager, doordat veel ezels vroegtijdig overlijden aan de gevolgen van vetzucht en hoefproblemen.

 

Ons adres

Kinderboerderij ‘De Goudse Hofsteden’ 
Bloemendaalseweg 34a 
2804 AB Gouda 
0182-514219 

Reguliere openingstijden

1 april – 30 september:
Dinsdag t/m zondag: 10 tot 17 uur
Maandag geopend vanaf 13 uur

1 oktober – 31 maart: 
Dinsdag t/m zondag: 10 tot 16.30 uur

Bekijk hier de uitzonderingen

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.
captcha