De kinderboerderij is bij uitstek de plek om direct in contact met dieren te komen. We hebben daarom diverse mogelijkheden om dit contact met dieren te stimuleren. Veel kan, maar niet alles is mogelijk. Ons uitgangspunt is dat contact met dieren voor publiek verantwoord en veilig moet zijn en voor de dieren prettig. Zo hebben alle dieren altijd de mogelijkheid zich terug te trekken van de bezoekers. Ook mogen de meeste dieren niet gevoerd worden, mede om opdringerig en bedelgedrag te voorkomen. Op deze manier zorgen wij ervoor dat het contact tussen mens en dier voor beiden een leuke ervaring is!

Hieronder leggen wij dit per diersoort uit.

Geit
De geit is een nieuwsgierig en vriendelijk dier, die op iedere kinderboerderij wel te vinden is. Publiek mag altijd tussen de geiten lopen en geiten zullen ook graag naar de bezoekers toekomen of zich laten aaien. 

• De stal is alleen voor de geiten. Hier kunnen ze zich terugtrekken.
• De (jonge) geitjes mogen niet opgejaagd of opgetild worden.
• De geiten mogen niet gevoerd worden. Dit is ook om te voorkomen dat ze te opdringerig worden en tegen bezoekers opspringen.


                                            

Schaap
Het schaap is een echt kuddedier en voelt zich het meest prettig tussen soortgenoten. Hoewel schapen erg mak kunnen worden, zijn ze veel minder op publiek gericht dan geiten. Lekker grazend en vanaf een afstandje vinden ze de aanwezigheid van de bezoekers prima, maar ze doen vaak liever een stapje opzij als bezoekers of kinderen (snel) op ze afkomen.

De schapen lopen ook regelmatig in de geitenwei, maar ook in de boomgaard (naast de kinderboerderij) of paardenweides. Hier kan het publiek niet bij.


 

Pony en ezel
Het publiek mag niet bij de pony's en ezels in de wei. Dit zijn wat grotere dieren. Ze zijn mak en vriendelijk, maar als ze schrikken of iets niet leuk vinden, kunnen ze ineens wegrennen of onverhoopt schoppen of bijten. Gelukkig komt dit niet vaak voor, maar het blijven wel dieren. Niet iedereen kan even goed aan een dier zien wanneer het geen zin meer heeft en waarschuwt om te stoppen.

Daarom kiezen wij ervoor om het publiek er niet tussen te laten lopen, maar vanachter een hek te kunnen bekijken en aaien. Tijdens kinderfeestjes is het mogelijk om onder begeleiding te helpen met het verzorgen van de pony's of ezels.


 

Varken
Onze kune kune varkens zijn gek op aandacht van mensen. Ze zijn vriendelijk en rustig en laten zich graag aaien. Ook als we biggen hebben, mogen bezoekers erbij op de weide. Het optillen van de biggen mag niet, maar op dat moment laten de biggetjes wel van zich horen. Aaien vinden ze heel fijn, vaak gaan ze dan rustig op hun zij liggen. 


 

Konijn en knuffelhoek
Het konijn is een prooidier en kan het daarom beangstigend vinden om door mensen te worden benaderd of opgepakt. Wij hebben daarom een aantal konijnen erg mak gemaakt, die hieraan wel gewend zijn en ingezet worden in de knuffelhoek.

Wij vinden het belangrijk dat dit contact onder begeleiding plaatsvindt. De konijnen zitten op een tafel en kinderen kunnen ze ook op die manier bekijken en aaien. De knuffelhoek wordt gebruikt bij de dreumesochtenden, maar is ook te huur voor groepen, zoals scholen en BSO's.


 

Konijn en knuffelwei/ hooiberg
In de knuffelwei (voorjaar en zomer) of in de hooiberg (najaar en winter) zitten onze reuzekonijnen. Dit zijn lotharingers, die wel 4 tot 6 kilo kunnen wegen! Deze konijnen zijn niet geschikt om op te tillen, maar zijn erg rustig en vriendelijk. Wij maken ze van jongs af aan erg mak, waardoor ze zich beter laten benaderen en aaien door mensen.

Natuurlijk is het ook bij deze konijnen belangrijk om rustig naar ze toe te gaan en ze niet op te jagen. Zowel in de knuffelwei als in de hooiberg is een gedeelte dat alleen bedoeld is voor de dieren, zodat ze zich altijd kunnen terugtrekken.


 

Cavia
De cavia is van nature wat schrikachtig en kruipt graag weg. Het zijn kleine prooidieren, die dus altijd erg voorzichtig moeten zijn. Het vangen en oppakken vinden cavia´s vaak erg eng en is stressvol. De cavia´s op de caviabergen zijn echte kijkdieren. Als ze naar buiten gaan, zijn ze erg voorzichtig en blijven het liefst in de buurt van hun hok of aan de randen. Het publiek mag niet in deze hokken, want dan zouden ze helemaal niet meer buiten komen.

We hebben een paar cavia´s (in de hooiberg) erg mak gemaakt. Zij zijn van jongs af aan gewend aan mensen en vrijwilligers houden ze regelmatig even vast. Deze dieren worden ingezet in de knuffelhoek.


 

Kip
Vroeger liepen de kippen los op het erf. Om het erf en de speeltuin schoner te houden, is dit nu niet meer mogelijk. In plaats daarvan doen we het andersom. In de knuffelwei of hooiberg (najaar/ winter) en achter in het verblijf van de wyandottekrielen mag het publiek bij de kippen. Deze kippen mogen zelfs gevoerd worden met graan dat te koop is in de kantine.

Wel gelden er een aantal regels om ervoor te zorgen dat de kippen het bezoek gezellig blijven vinden.
- Kippen niet opjagen of oppakken
- Bij de wyandottekrielen moeten de bezoekers op het paadje blijven.
- Bij de grote brahma's op de knuffelwei of hooiberg is aangegeven waar het publiek niet mag komen. Dit is de rustplek voor de dieren.


 

Watervogels
Eenden, ganzen en zwanen zijn echte kijkdieren. Vanaf de vlonder of zijkant kunnen ze gevoerd en bekeken worden. Om veiligheidsredenen voor de kinderen is er een hek om de sloten geplaatst en is het niet mogelijk het verblijf te betreden.

De watervogels kunen gevoerd worden met speciale drijfkorrels uit de voerautomaten of zakjes graan, die verkrijgbaar zijn in de kantine.

 

Ons adres

Kinderboerderij ‘De Goudse Hofsteden’ 
Bloemendaalseweg 34a 
2804 AB Gouda 
0182-514219 

Reguliere openingstijden

1 april – 30 september:
Dinsdag t/m zondag: 10 tot 17 uur
Maandag geopend vanaf 13 uur

1 oktober – 31 maart: 
Dinsdag t/m zondag: 10 tot 16.30 uur

Bekijk hier de uitzonderingen

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.
captcha