Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle activiteiten en nieuwtjes? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief!
captcha 

Nieuws 2014


De kinderboerderij wil de verkoopactiviteiten in de kantine uitbreiden. In de huidige tijd met de bezuinigingen zijn deze investeringen noodzakelijk om daarmee extra inkomsten te gaan verwerven. Daarmee hebben we meer mogelijkheden, kan efficiënter worden gewerkt en voldoen we aan de gestelde eisen op het gebied van hygiëne. Eén van de manieren om dit te bereiken is een uitbreiding van het assortiment in de kantine. De keuken en verkoopruimte voldoen dan echter niet meer aan de huidige eisen. Met deze actie worden de verkoopruimte en keuken opgeknapt en vernieuwd.

> Update 19 december
De vogelgriepmaatregelen voor het toezichtsgebied Hekendorp zijn ook opgeheven, dat betekent dat wij onze watervogels, kippen en duiven niet meer af hoeven te schermen sinds vandaag.

Vanmorgen hebben we al meteen onze eenden, ganzen en zwanen losgelaten op de beide vijvers. Ook de hekken en plastic zeilen voor de kippenrennen en de volières worden weggehaald, zodat de bezoekers alle dieren weer kunnen zien.

De kippen blijven nog wel even binnen, maar hebben ruime verblijven. Hun buitenrennen zijn door het weer nu erg modderig.

Met het feestelijke jubileumweekend op 30 en 31 augustus vierde de kinderboerderij haar 40-jarig bestaan. In april werd het jubileumjaar geopend tijdens de jongdierendag, waarbij ook het jubileumboek werd uitgereikt en de tentoonstelling werd geopend. Daarnaast was er een fotowedstrijd voor de bezoekers. 

De zaterdag startte met de opening van het nieuwe speeltoestel door kinderburgemeester Diewertje Kerkhoven. Door te zwengelen aan de pomp haalde zij het eerste grondwater boven. Leuk voor alle kinderen en de rest van de dag werd er veel gespeeld met dit nieuwe speeltoestel.

Op 30 en 31 augustus sluiten we ons 40-jarig jubileum af met een gezellig feest voor jong en oud. Beide dagen vol met leuke en gezellige activiteiten voor al onze bezoekers, oud-bezoekers en alle andere betrokkenen. Iedereen is van harte welkom!

Opening
Opening van ons nieuwe water- en zandspeeltoestel door kinderburgemeester Diewertje Kerkhoven op zaterdag om 11.00 uur.

Ruim 30 inzendingen hebben we ontvangen op onze fotowedstrijd. Fotoclub Gouda heeft deze foto's beoordeeld en is gekomen tot een selectie van vijf foto's, waarop het publiek zijn/ haar stem op mag geven tot en met 25 augustus. De uitvergrotingen van deze foto's zijn te zien in de hooiberg. Hier kunnen de stemmen worden uitgebracht. 
In de hooiberg is tevens onze tentoonstelling over 40 jaar kinderboerderij te zien en is een fotohoekje ingericht, waar kinderen in boerenkleding gefotografeerd kunnen worden. 

Ook deze zomer organiseert de kinderboerderij weer diverse activiteiten voor kinderen. De kinderboerderij is tijdens de vakantie iedere dag van 10.00 tot 17.00 uur geopend. Wekelijks op wisselende dagen worden de dreumesochtenden gehouden voor kinderen tot 4 jaar. Kinderen vanaf 4 jaar kunnen meedoen aan 'rondje kinderboerderij', waarbij ze meehelpen met de dierverzorging, dieren mogen knuffelen en gaan knutselen. Daarnaast worden er een aantal creatieve workshops georganiseerd, een avonturenmiddag en het piratenfeest. Voor ieder dus wat wils.

Onze spaaractie is afgerond en daarmee hebben we al het geld bijeen verzameld voor het nieuwe water- en zandspeeltoestel dat binnenkort geplaatst gaat worden. Dit speeltoestel wordt geplaatst in de natuurspeelstrook en zal bestaan uit een waterpomp, lange houten goten en opvangbakken voor het water. Speelplezier gegarandeerd en extra kleding aanbevolen!

Het geld is op verschillende manieren bijeengebracht:

 • Sint Jozefpaviljoen (fonds)
 • Donatie ING en donatie Tania Kross
 • Giften in de melkbus door onze bezoekers en andere donaties
 • Bijdrage van wijkteam Bloemendaal
 • Statiegeldbonnenacties bij AH, COOP en PLUS
 • Bijdragen Goudse Singelloop 2014 (volgt later)


En tot slot ook onze eigen gietertjesloterij!

Hierbij bedanken we iedereen voor alle bijdragen en via onze Facebookpagina houden we iedereen op de hoogte van de vorderingen rond de aanleg van dit gedeelte van de speeltuin.

Opening
Tijdens het jubileumweekend - op zaterdag 30 augustus om 11.00 uur -  zal de kinderburgemeester het nieuwe speeltoestel feestelijk in gebruik nemen, samen met alle kinderen.


Voorbeeld van het speeltoestel, welke echter wel iets afwijkt van het toestel dat wordt geplaatst. Zo is de speeltafel links vervangen door een opvangbak. 

Deze maand hebben we diverse activiteiten georganiseerd en sluiten we af met de komende collecte van 30 juni tot en met 5 juli. Op zaterdagmiddag 21 juni hebben we onze begunstigers (vrienden, donateurs, sponsoren en adoptanten) in het zonnetje gezet als dank voor hun bijdrage.

Begunstigers konden een kijkje achter de schermen nemen en kinderen konden meedoen aan spelletjes of knuffelen met onze dieren in de knuffelhoek. We bedanken bij deze al onze begunstigers nogmaal.

In het weekend van 17 en 18 mei vonden de Goudse Hofstedendagen weer plaats. Een open dag van de boerderijen en instellingen langs de Bloemendaalseweg/ Ridder van Catsweg. Dit jaar telden deze dagen een record aantal bezoekers van meer dan 20.000. Ook op de kinderboerderij was er een grote toeloop van bezoekers, want er was veel te doen.

Ons jubileumjaar is geopend! In 1974 opende de kinderboerderij haar hekken, maar niet zonder slag of stoot, want er moest nog ontzettend veel gebeuren om van de oorspronkelijke boerderij een kinderboerderij te maken. Oud-beheerder Inge Boer, een aantal medewerkers en veel vrijwilligers kwamen voor deze uitdaging te staan. Al vanaf het eerste moment waren bezoekers welkom. In al die jaren werd met weinig middelen veel bereikt. Mede dankzij deze inzet is de kinderboerderij geworden tot dat wat het nu is. En nog steeds zijn we volop in ontwikkeling. 

Op de kinderboerderij worden ontzettend veel foto's gemaakt: kinderen tussen de geiten, spelen in de speeltuin of de jonge dieren. Met een smartphone, een compactcamera of digitale spiegelreflexcamera. Allen kunnen een mooi en verrassend beeld geven van het juiste moment. Wij zouden de mooiste of meest bijzondere foto's graag terugzien en daarom organiseren we in samenwerking met de Fotoclub Gouda een fotowedstrijd.

U kunt vanaf 27 april foto's inzenden die zijn gemaakt op onze kinderboerderij. Het onderwerp verder staat vrij. We zijn benieuwd naar alle inzendingen. Stuur uw foto in volledig formaat naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bekijk alle inzendingen: album fotowedstrijd 2014

Meer informatie en voorwaarden:

Categorieën:
 • Kinderen tot 12 jaar (fotograaf jonger dan 12 jaar)
 • Volwassenen en kinderen ouder dan 12 jaar
 
De fotowedstrijd:
 • Foto’s worden gestuurd aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • Fotoclub Gouda seleceert de vijf beste cq meest  aansprekende foto’s per categorie. 
 • Via een stemwedstrijd bepalen de bezoekers de winnaar
 • Er kan van 1 tot en met 25 augustus gestemd worden
 • Op zondag 31 augustus wordt de uitslag bekend gemaakt
 • De winnaar ontvangt de foto vergroot op canvas
 
Voorwaarden voor deelname:
 • Inzenden vanaf 27 april tot en met 15 juli 2014
 • Foto is gemaakt op kinderboerderij De Goudse Hofsteden
 • Maximaal 3 foto’s per inzender
 • De kinderboerderij behoudt het recht de foto in te zetten als promotiemateriaal voor deze wedstrijd
 • Foto’s digitaal aanleveren in origineel formaat
 • Medewerkers van Fotoclub Gouda zijn uitgesloten van deelname
 
Alvast bedankt voor uw deelname.

 

Ter gelegenheid van ons 40-jarig jubileum hebben we een boek samengesteld over 40 jaar kinderboerderij in woord en beeld. Bijna 100 pagina's en 180 foto's van toen en nu geven een mooi beeld van alle hoogte-, maar soms ook dieptepunten uit het bestaan van de kinderboerderij. Het boek staat vol met leuke anekdotes, interessante feiten en geanimeerde interviews met (oud-) betrokkenen. Ook werkte dichteres Klara Smeets mee aan het boek en schreef speciaal hiervoor het gedicht 'Goudse Hofsteden'. Vivian den Hollander, kinderboekschrijfster beschrijft in haar column in dit boek hoe kinderboerderij Gouda haar inspireerde in haar verhalen.

Kortom, een leuk boek voor iedereen die de kinderboerderij bezoekt, bezocht heeft of op een andere manier bij de kinderboerderij of de stad Gouda betrokken is.

Het boek bevat de volgende hoofstukken:

 1. De kinderboerderij in de samenleving
 2. Toen en nu
 3. Bijzondere dieren
 4. Mens in beeld
 5. Activiteiten en educatie

Zondag 27 april biedt oud-beheerder Inge Boer het eerste exemplaar aanbieden aan de burgemeester Milo Schoenmaker. Het boek is verkrijgbaar voor € 8.95 euro op de kinderboerderij. Nu geldt de speciale jubileumactie: Het jubileumboek en schaapje Wolletje samen voor € 12.50.

Jubileumtentoonstelling
Nog meer lezen over de kinderboerderij? In de hooiberg is de tentoonstelling over 40 jaar kinderboerderij te zien. Deze tentoonstelling gaat in op de veranderingen in 40 jaar, op educatie en activiteiten, dieren en de mensen en organisaties die bij de kinderboerderij zijn betrokken. De eerste twee panelen zullen tijdens de start van het jubileum te zien zijn. Iedere maand wordt er een nieuw paneel erbij geopend (tot en met juli).  

Na het succes van vorig jaar verkoopt de kinderboerderij ook dit jaar weer kinderboerderijenpaspoorten. Met het paspoort hebben kinderen tot en met 12 jaar gratis toegang tot 34 verschillende dierentuinen, speeltuinen en attractieparken, zoals Safaripark Beekse Bergen, SEA LIFE Scheveningen en Familiepark Drievliet. 

Ons adres

Kinderboerderij ‘De Goudse Hofsteden’ 
Bloemendaalseweg 34a 
2804 AB Gouda 
0182-514219 

Reguliere openingstijden

1 april – 30 september:
Dinsdag t/m zondag: 10 tot 17 uur
Maandag geopend vanaf 13 uur

1 oktober – 31 maart: 
Dinsdag t/m zondag: 10 tot 16.30 uur

Bekijk hier de uitzonderingen

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.
captcha