Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle activiteiten en nieuwtjes? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief!
captcha 

Nieuws 2013

De afgelopen weken heeft ook bij ons kerst centraal gestaan. Zo stonden we tijdens Gouda bij Kaarslicht in het centrum met onze levende kerststal. Op zaterdag 21 december vierden we onze eigen kaarsjesmiddag op de kinderboerderij en Tweede Kerstdag stond in het teken van de levende kerststal en vele kerstactiviteiten bij ons op het erf. We blikken nog even terug:

Levende kerststal in het centrum van Gouda
Dit jaar vond het evenement voor het eerst op vrijdag plaats. Reden voor de ondernemers in de Goudse binnenstad om te vragen of wij ook in het weeken - 14 en 15 december - met onze kerststal wilden staan. Tijdens dit weekend verkochten we ook streekproducten en cadeauartikelen.

Samengevat brachten we meer dan 30 uur door in het centrum, waarbij:
- Continu 12 vrijwilligers aanwezig waren in en rond de stal
- Waarvan een aantal niet weg te krijgen waren...
- Ruim 25 mensen (in wisselende samenstelling of taken) erbij betrokken waren
- 3 auto's en 2 aanhangers ingezet werden voor het transport van alle materialen en dieren
- De ezel (en verzorgster) drie keer lopend het stuk aflegde van de kinderboerderij naar de stal en terug
- 3 schapen, 5 kippen en 8 konijnen (in ploegendienst) die we meegenomen hadden, waren ook grote publiekstrekkers
- We een fijne ruimte tot onze beschikking hadden waar we welverdiende pauzes konden houden

Al met al een intensief, maar voldaan weekend, waarin veel mensen genoten van dit tafereel, maar ook streekproducten kochten bij onze kraam en kinderen leuke kerstknutsels konden maken.

Het volledige fotoalbum is hier te vinden: Kerststal Gouda bij kaarslicht

Minikaarsjesmiddag
Op zaterdag 21 december vierden we onze eigen minikaarsjesmiddag, special voor kinderen. Op zaterdagmiddag werd onze minikaarsjesmiddag gehouden. Ruim 20 kinderen bezochten samen met hun ouders deze activiteit. Voor onze 'eetbare' boom op het erf maakten ze vetpotjes met zaden en pindaslingers (vorig jaar hebben de vogels er dankbaar gebruik van gemaakt). Ook maakten ze zelf een mooie kerstbal en een kerstpotje.

Om 17.00 uur werd de boom aangezet. Daarna was het tijd voor het kerstverhaal, waarbij ook kerstliedjes werden gezongen. Dit werd muzikaal ondersteund door Kunstpuntgouda, zodat er een gezellige kerstsfeer ontstond.

Foto's van de minikaarsjesmiddag: Mini kaarsjesmiddag 2013

Kerstactiviteiten tijdens Tweede Kerstdag
Traditiegetrouw is op Tweede Kerstdag onze levende kerststal te bewonderen in de sfeervolle hooiberg. De vele kinderen luisterden naar het kerstverhaal dat de herder vertelde. Het middenplein was omgetoverd tot een sfeervol kerstplein met vuurkorven. Kinderen konden er hun marshmallows roosteren. Ook stond er dit jaar voor het eerst een kraampje met oliebollen, soepen en warme chocolademelk. Een succes, want nog voor het einde waren alle pakken (goed voor 120 oliebollen) opgebakken.

Bekijk de foto's: Tweede Kerstdag op de kinderboerderij

 

 

 

Op 20 december kregen wij het goede nieuws dat we de eerste plaats behaald hebben en hiermee 2000 euro hebben gewonnen. Deze gift komt ten goede aan de waterspeeltuin die we voor de zomer willen realiseren. We bedanken hierbij de ING voor dit initiatief en mooie geldbedrag. Daarnaast bedanken we hierbij ook alle stemmers! We feliciteren ook de twee andere goede doelen - de voedselbank en de dierenambulance - met hun geldbedrag. Zij wonnen ieder € 500. 


Kinderboerderij De Goudse Hofsteden heeft er sinds 1 november 2013 een nieuwe bedrijfsvriend bij! Quadrant Kindercentra, dat vijf kinderdagverblijven, vier peuterspeelzalen en 15 locaties voor buitenschoolse opvang in en om Gouda telt, gaat de kinderboerderij steunen.

Quadrant startte in 2011 met de adoptie van Quessantschaapje Loepie en onlangs gaven zij aan graag meer te willen betekenen voor de kinderboerderij. Nadine Bos van deze organisatie: "Het is een prachtige locatie, waar heel veel kinderen en ouders uit Gouda komen. Daar leveren wij graag een bijdrage aan. We willen samen activiteiten ondernemen, zoals knuffelochtenden met dieren op onze kinderdagverblijven. Dat het jaar 2014 bij ons in het teken van de 'groene' opvang staat, past mooi bij deze samenwerking."
 
De kinderboerderij bedankt Quadrant Kindercentra hartelijk voor haar bijdrage!
 
Meer over Quadrant Kindercentra: website
 
Scholen, organisaties of bedrijven die ook graag de kinderboerderij willen steunen, kunnen altijd contact met ons opnemen via mail of telefonisch: 0182-514219. Op onze website leest u hier meer over: Steun de kinderboerderij
 
 
 

Een fleurige tuin aankomend voorjaar of zelfs al mooie bloemen in huis? Doe ook mee met onze bloembollenactie en maak een keuze uit het grote en vooral kleurrijke aanbod bollen en planten. Met uw aankoop ondersteunt u ook direct de kinderboerderij, dus hiermee snijdt het mes aan twee kanten. 

U kunt uw keuze maken en ons per mail of via de bestellijst in de kantine laten weten wat u wilt bestellen. U kunt tot en met zondag 10 november bestellen. Zodra de bollen bij ons geleverd zijn, laten wij dit u weten en kunt u ze komen ophalen. 

Bekijk het assortiment: Catalogus najaarsbloemenactie

 


Heeft of werkt u bij een bedrijf in Gouda en omstreken? Als u nieuwe bedrijfsvriend aanlevert, ontvangt u van de Stichting Vrienden van de kinderboerderij een VVV-bon van maar liefst 50 euro. Niet alleen particulieren, maar ook bedrijven zijn namelijk van harte welkom om de kinderboerderij te steunen.
 
Bedrijfsvriend worden
Al voor minimaal 250 euro per jaar kunnen bedrijven zo een maatschappelijke bijdrage aan Gouda leveren. Zij krijgen bovendien veel terug voor die steun. Zoals korting op kinderfeestjes voor het personeel, deelname aan begunstigersdag in juni en de mogelijkheid om gebruik te maken van de kantine tegen gereduceerd tarief.

Uiteraard worden bedrijfsvrienden vermeld op de kinderboerderij en op de website. De gift is aftrekbaar van de belasting, omdat de stichting de ANBI-status heeft. Interesse? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
Meer info: Flyer bedrijfsvrienden

Op zaterdag 7 september vond de jaarlijkse vrijwilligersdag plaats. Hiermee zetten we onze vrijwilligers in het zonnetje als bedankje voor hun inzet. Dit keer bleven we dichtbij huis. Aan de hand van vragen en opdrachten verkenden de vrijwilligers polder Bloemendaal, waar sinds enige tijd een wandelpad doorheen is aangelegd. Letterlijk tussen de koeien en schapen.

Behendigheid (kruip door het hek of langs de brug), kennis (wat weet je van de planten en vogels die hier leven), lenigheid (zie foto's) en creativiteit werden getest met soms hilarisch resultaat. Na de tocht werd er met z'n allen gegeten op de kinderboerderij.

Voor iedereen die wil zien hoe deze dag is verlopen, bekijk het fotoalbum op Facebook: Vrijwilligersdag 2013
en de voorbereidingen voor de vrijwilligersdag.

Bekijk ook het filmpje van deze dag, gemaakt door Laura Dekker: Film vrijwilligersdag 2013

Ook een bezoek brengen aan polder Bloemendaal, kijk hier: Wandelkaart Polder Bloemendaal. 

Allereerst willen we al onze stemmers bedanken, die het mede mogelijk hebben gemaakt om op de eerste positie te komen. We zijn hier heel erg blij mee!

Actie 'Zet kinderboerderijen in de zon'

Kinderboerderij De Goudse Hofsteden is vorige maand samen met 13 andere kinderboerderijen genomineerd voor de actie 'Zet kinderboerderijen in de zon'. Hiermee kwamen kinderboerderijen in aanmerking voor gratis zonnepanelen door middel van een stemactie. Deze actie is een initiatief van Natuur & Milieu in samenwerking met de ASN-bank. Voorwaarde voor deelname is dat de kinderboerderij in bezit is van het Keurmerk Kinderboerderijen en de intentieverklaring Alle kinderboerderijen duurzaam (zie onderaan dit bericht) heeft ondertekend.

Voor de kinderboerderij leveren zonnepanelen veel op. We kunnen duurzaam energie opwekken en besparen op onze energierekening. Ook kunnen we zo aan onze bezoekers laten zien wat zonnepanelen opbrengen en hiermee deze duurzame boodschap zeer concreet overdragen.


Volop zomeractiviteiten op de kinderboerderij


Openingstijden
Tijdens de zomervakantie is de kinderboerderij iedere dag van 10.00 tot 17.00 uur geopend.

Iedere dag activiteiten
We organiseren vrijwel iedere (doordeweekse) dag een leuke activiteit met voor ieder wat wils. Meehelpen met dierverzorging tijdens de dreumesochtend (0-4 jaar) of rondje kinderboerderij (vanaf 5 jaar). Deze activiteiten vinden 's morgens plaats. Op andere dagen zijn de activiteiten 's middags vanaf 13.30 uur. De schat zoeken tijdens een stoer piratenfeest, creatief aan de slag tijdens de workshops, de avonturenmiddag of op onderzoek uit in de pasgeopende kriebelbeestjestuin. Voor de meeste activiteiten geldt dat er vooraf moet worden aangemeld.  

Alle collectebussen zijn geteld en we hebben de afgelopen week 7302 euro bij elkaar gelopen. Niet alleen goed voor de conditie, maar vooral ook goed voor het herinrichten van de varkensstal.

We gaan de glazen wand eruit halen, zodat direct contact tussen de bezoekers en de kunekune varkentjes mogelijk is. Deze wens van bezoekers is ook duidelijk uit het tevredenheidsonderzoek naar voren gekomen. Het achterste deel van de stal zal een andere bestemming krijgen.

Alle collectanten en gulle gevers, bedankt!

Op zondag 7 juli vond de opening van de kriebelbeestjestuin plaats. In deze tuin is veel aandacht voor insecten en andere kleine kriebelaars. De afgelopen maand is er hard aan gewerkt om deze tuin geheel opnieuw en beestjesvriendelijk in te richten. Zo zijn er takkenrillen met verstopplekken, insectenhotels en een vlonder waar vandaan waterdiertjes kunnen worden gevangen.

De wethouder heeft tijdens de opening samen met de aanwezige kinderen de koolwitjes vrijgelaten. Deze nieuw bewoners waren 'm letterlijk snel weer gevlogen, maar er valt nog genoeg te zien en beleven. Op deze dag konden kinderen meedoen aan een speurtocht en zelf een insectenhotel maken.

Tijdens de KNNV-dag 'Haal meer uit je tuin' was er veel aandacht voor de inrichting van een levende en groene tuin. Ook tegeltuintjes en balkon kregen hierbij de aandacht, want ook daar zijn mogelijkheden voor insecten en andere kriebels.

De inrichting en opening van de kriebelbeestjestuin zijn mede mogelijk gemaakt door bijdragen van wijkteam Bloemendaal en wijkteam Plaswijck, bedankt hiervoor!

Meer foto's op Facebook: Album Opening kriebelbeestjestuin

 

 

Trots! We zijn genomineerd voor de actie ´zet de kinderboerderij in het zonnetje´ waarbij we gratis zonnepanelen kunnen winnen. Er zijn 17 kinderboerderijen genomineerd en door middel van stemmen bepaalt het publiek welke drie kinderboerderijen respectievelijk 10, 8 of 6 zonnepanelen winnen.

Met deze zonnepanelen kunnen we duurzaam energie opwekken en kunnen we besparen op onze energierekening. Ook kunnen we zo aan onze bezoekers laten zien wat zonnepanelen opbrengen.

Panda uit logeren
Tinkermerrrie Panda is zaterdag 15 juni vertrokken naar de hengst om daar een paar weken te logeren. Ze zal gedekt worden door Aaron van de Melkhof, een mooie bonte tinkerhengst. Deze weken loopt ze lekker in het land tussen een kudde paarden, waar ze het weer erg naar haar zin heeft. We hopen volgend jaar een mooi bont veulen te verwelkomen op de kinderboerderij!

Ezels goedgekeurd!
Onze ezels Bonny en Britt hebben deze maand een leuke prestatie geleverd. Zij zijn naar de ezelkeuring in Den Dolder geweest en behaalden beiden een 1A premie. Een prima resultaat, waarbij ze ook gekwalificeerd werden voor het dagkampioenschaap. Helaas werd dat gewonnen door een kleine, maar eveneens mooie miniatuurmerrie.

Tijdens de keuring werden de beide ezels beoordeeld op bouw, gebit, gangen, maar ook karakter en verzorging. Dit bleek allemaal prima in orde. Wel was er een aandachtspunt. Ze hebben het beide iets te goed, waardoor ze wat te dik zijn. Dit kan gezondheidsproblemen geven, dus er zal meer met ze 'gewerkt' moeten worden, zodat ze wat afvallen en meer bespiering krijgen. Ezel Britt is al begonnen met het slepen van een band. Dit kregen wij als tip mee.

Iris leert liggen
Laten we onze kleinste niet vergeten. Shetlandpony Iris heeft tijdens de Hofstedendagen al laten zien wat ze allemaal al kon (klik hier voor Album pony en ezelbattle), maar haar verzorgsters Laura heeft haar inmiddels ook geleerd om op commando te gaan zitten en liggen. Tijdens de begunstigersdag zal er ook een show gegeven worden met Iris en de ezels.

 

De Goudse Hofstedendagen op 25 en 26 mei zijn ook dit jaar weer goed bezocht. Op zaterdag opende burgemeester Milo Schoenmaker de nieuwe kleedruimte. Op de kinderboerderij waren een aantal leuke nieuwe activiteiten te zien, waarvan de pony en ezelbattle - een strijd tussen indianen en cowboys -  een grote publiekstrekker was.

Ook het schaapscheren en natuurlijk het rad van fortuin konden rekenen op veel belangstelling. Verder waren er veel kinderspelletjes, een springkussen, kraampjes met onder meer streekproducten, zomerplanten en rommelmarktspullen. Ook konden kinderen zich laten schminken, een tattoo of haarextensions krijgen.

Een kleine impressie van deze dagen. Meer foto's op onze Facebookpagina (zie ook links)


Opening nieuwe kleedruimte door bgm Milo Schoenmaker, meer foto's: Album Opening kleedruimte


Veel activiteiten, meer foto's: Album Hofstedendagen 2013


Leuke battle tussen cowboyezels en Indianenpony's, meer foto's: Album Pony en ezelbattle

 

 

Ons adres

Kinderboerderij ‘De Goudse Hofsteden’ 
Bloemendaalseweg 34a 
2804 AB Gouda 
0182-514219 

Reguliere openingstijden

1 april – 30 september:
Dinsdag t/m zondag: 10 tot 17 uur
Maandag geopend vanaf 13 uur

1 oktober – 31 maart: 
Dinsdag t/m zondag: 10 tot 16.30 uur

Bekijk hier de uitzonderingen

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.
captcha