Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle activiteiten en nieuwtjes? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief!
captcha 

Nieuws 2011

Er wordt momenteel hard gewerkt aan de verbouwing van de kippenrennen. De oude nachtverblijven zijn gesloopt en een aantal verblijven zijn samengevoegd. Om de verblijven makkelijker te kunnen schoonhouden, is er beton gestort. Er zullen twee kippenverblijven met buitenuitloop terugkomen. Het eerste verblijf wordt opfokruimte voor kuikens en eenden. 

Dit najaar organiseerde de kinderboerderij een kleurwedstrijd. Kinderen mochten zo mooi of creatief mogelijk een herfstblad inkleuren. Een deskundige jury wierp zich over de inzendingen en koos de drie beste uit. Toevallig drie meiden die naar huis gingen met een leuke prijs! Gefeliciteerd hiermee!

Het derde meisje kon helaas niet bij de uitreiking aanwezig zijn.
Zij heeft haar prijs inmiddels ontvangen. 

Waarschijnlijk heeft u al gezien dat onze kippenstal achter al een tijdje erg leeg is. De kippen zijn tijdelijk verhuisd naar de kleinveestallen. De kippenrennen zullen namelijk verbouwd gaan worden in samenwerking met de gemeente. De laatste jaren hadden we door verzakking veel wateroverlast in de verblijven, omdat het regenwater niet goed weg kon.

Daarnaast zijn de rennen ook aan een opknapbeurt toe. Een gedeelte van het verblijf blijft staan, maar er zal ook nieuw worden aangebouwd. Zo zullen er opfokhokken voor kippen- en eendenkuikens gerealiseerd worden en komen er twee kippenverblijven met buitenuitloop voor terug. Het afbreken van een deel van het verblijf start nog deze maand. Wij hopen in het voorjaar van 2012 de nieuwe verblijven gereed te hebben.

Sindskort hebben wij onze vernieuwde website online staan. Hier vindt u veel informatie over de kinderboerderij en onze activiteitenkalender. Ook vindt u hier een aanmeldformulier voor de activiteiten. 


Wij zijn deze website nog aan het aanvullen, zo zult u de komende tijd nog de volgende informatie tegenkomen:

  • Informatie over onze dieren (met foto's)
  • Geboortekalender 2012
  • Informatie over streekproducten
  • Activiteitenkalender 2012
  • En nog veel meer! 


Nieuwe nieuwsbrief
Wij hebben een nieuwe digitale nieuwsbrief ontwikkeld. Deze zal verstuurd worden aan alle geinteresseerden in de kinderboerderij. U kunt zich via deze website hiervoor aanmelden. Binnenkort zal de eerste nieuwsbrief worden verstuurd, dus bent u nieuwsgierig, meld u dan aan! U kunt dit doen via het invulformulier onder het hoofdmenu. 

Ontvangt u via de kinderboerderij al mails met activiteiten en nieuws, dan hoeft u niets te doen. U ontvangt dan automatisch de nieuwsbrief en deze mails zullen vervallen. 

 


 

Op 11 november 2011 (Dag van de Duurzaamheid) gaat de landelijke campagne Alle Kinderboerderijen Duurzaam ook in Gouda van start. Leerlingen van de Koningin Wilhelminaschool zullen onderzoeken hoe duurzaam de Goudse kinderboerderij al is. Om half elf zal wethouder Wendy Ruwhof de resultaten van dit onderzoek in ontvangst nemen.

Landelijke campagne
Stichting Kinderboerderijen Nederland (SKBN) en De vereniging Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling (GDO) gaan samen met een flink aantal andere partners in het hele land actie ondernemen om kinderboerderijen duurzamer te maken. Van inspirerende activiteiten voor bezoekers tot praktische ingrepen: de Kinderboerderij zal voor de gemeente dé locatie kunnen worden waar bezoekers in aanraking komen met ' voorbeelden van duurzaamheid.

Goudse kinderboerderij
De kinderboerderij De Goudse Hofsteden heeft al diverse stappen gezet op duurzaamheidsgebied. Afgelopen jaar is bijvoorbeeld de konijnenschuur nog helemaal aangepast en zijn de wanden van de broedruimte geïsoleerd, zodat er verder op energiegebruik wordt bespaard. Al jaren heeft de kinderboerderij een wens om eigen elektriciteit op te wekken met behulp van zonnepanelen.

Daarom is de deelname aan de landelijke campagne 'Alle kinderboerderijen Duurzaam' een logische vervolgstap.

Activiteiten op de Dag van de Duurzaamheid
Zoals op vele andere kinderboerderijen zal er op de kinderboerderij De Goudse Hofsteden een start met de campagne worden gemaakt door middel van een scan van de huidige situatie. Leerlingen van het team Talentengroep Groen van de Koningin Wilhelminaschool gaan rondom de thema's energie, water, groen, afval, bouwen en dieren in groepjes op onderzoek uit. Hoe is de stand van zaken op deze boerderij? Wat wordt er ter verbetering geadviseerd? Per thema worden 7 vragen beantwoord. Aan de hand van de eindscore wordt bepaald hoe duurzaam de kinderboerderij nu al is en welke aanpassingen nog tot verbeteringen kunnen leiden. Wethouder Milieu Wendy Ruwhof zal om 10.30 uur de resultaten in ontvangst nemen en met de jonge onderzoekers van gedachten wisselen over mogelijkheden voor een duurzame toekomst.

Daarnaast deelt de kinderboerderij op deze dag de gratis special over duurzaamheid van de Kinderboerderij Courant uit, met onder meer voorbeelden van duurzame kinderboerderijen uit het hele land. Ook is er op deze duurzame vrijdag gelegenheid om te luisteren naar het voorlezen van het boek van prinses Laurentien over Mr. Finney, die de wereld onderzoekt en oplossingen bedenkt voor de problemen die hij ziet.

Ook dit jaar neemt de kinderboerderij weer deel aan de bloembollenactie, speciaal gericht op de komende feestdagen. Door aankoop van de bloembollen steunt u de kinderboerderij. Er is keuze uit diverse Amaryllissen, Hyacinten en Paperwhites. Erg leuk om cadeau te geven of zelf in huis neer te zetten!

De folder is hier te vinden: Bloembollenactie
Het is ook mogelijk om een folder in te zien, deze ligt in de kantine op de kinderboerderij.

Bestellen
Bestellingen kunnen gedaan worden tot en met maandag 14 november. Vanaf woensdag 30 november kunnen de bestellingen opgehaald worden op de kinderboerderij. Bij het ophalen worden de bollen afgerekend, dit kan contant of per pin.

De bestellijst zal nog worden toegevoegd aan de website. U kunt deze ook per mail opvragen:contactformulier

In september zijn de geheel verbouwde kleinveestallen geopend door wethouder mevrouw M. Suijker samen met de 100.000 ste bezoeker die inmiddels de poorten gepasseerd is! Tijdens de opening werden diverse feestelijke activiteiten georganiseerd.

De dieren in de stal

Van ei tot kuiken
In 'de broederij' kan door ramen het broedproces en uitkomst van kuikens bekeken worden. De uitkomstbak zal worden voorzien van een webcam. De gemaakt filmpjes zullen ook worden opgenomen, zodat iedereen kan zien hoe een kuikentje uit het ei kruipt. Door middel van een schouwlamp in deze ruimte kunnen kinderen een kijkje nemen in het ei. Achter het laatste raam staan de bakken met de opgroeiende kuikentjes.

Konijnen
De oude fokkonijnenschuur bestond uit konijnenflats en knaagdierverblijven. De konijnen zaten alleen in hun hok. Daar is nu verandering ingekomen. Er wordt gewerkt aan vier ruime groepshokken, waarin per verblijf ongeveer vier voedsters zullen komen. Hierdoor kunnen zij  veel beter hun soorteigen gedrag vertonen en wordt er aan het publiek laten zien hoe konijnen gehouden horen te worden. Konijnen zijn immers groepsdieren en houden ervan te kunnen rennen en graven. Hiermee geeft de kinderboerderij ook het goede voorbeeld op het gebied van dierenwelzijn.

Knuffelhoek
De laatste schuur wordt ingericht als knuffelhoek. Bezoekers konden vroeger zelf de konijnen uit de verblijven halen, maar helaas was dat voor zowel mens als dier niet altijd een succes. Om kinderen de mogelijkheid te geven om dieren te aaien of vast te houden en hen te leren hoe ze hiermee om moeten gaan, is de knuffelhoek alleen onder begeleiding geopend.

De dieren (konijnen, cavia’s en kippen) worden speciaal voor dit doel geselecteerd en tam gemaakt, zodat het voor beide partijen wel een leuke ervaring is. De knuffelhoek is te reserveren of op bepaalde tijden geopend (maximaal één uur per keer).

Met dank aan
De gemeente heeft bijgedragen aan het opknappen en schilderen van de buitenzijde. De binnenkant is samen met vrijwilligers en bijdragen van sponsoren onder handen genomen. Op het bankje voor de stal staan de namen van de sponsoren ingegraveerd.

Ons adres

Kinderboerderij ‘De Goudse Hofsteden’ 
Bloemendaalseweg 34a 
2804 AB Gouda 
0182-514219 

Reguliere openingstijden

1 april – 30 september:
Dinsdag t/m zondag: 10 tot 17 uur
Maandag geopend vanaf 13 uur

1 oktober – 31 maart: 
Dinsdag t/m zondag: 10 tot 16.30 uur

Bekijk hier de uitzonderingen

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.
captcha