Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle activiteiten en nieuwtjes? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief!

Nieuws

Hier zijn de laatste nieuwsberichten van de kinderboerderij te vinden. Wil je ook op de hoogte blijven van andere ontwikkelingen of leuke foto's bekijken van activiteiten? Wij hebben een actieve Facebookpagina en Twitteraccount. En we vinden het hartstikke leuk als je ons daar (ook) volgt!


Goed nieuws! De actie #RedDeKinderboerderij is voor 2018 gelukt. De gemeente past voor dit jaar € 35.000,- bij voor Kinderboerderij De Goudse Hofsteden. Daar zijn wij natuurlijk ontzettend blij mee, omdat het gat voor het grootste deel is gedicht. Toch is onze actie nog zeker niet klaar.

Voor 2019 en daarna hebben we nog steeds structureel € 40.000,- extra nodig. Wij hebben er vertrouwen in dat de politieke partijen ná de verkiezingen op 21 maart dit extra bedrag in de coalitieonderhandelingen hoog op de agenda zetten. Verschillende politieke partijen, waaronder CDA, PvdA en GroenLinks hebben hun steun al uitgesproken ons te steunen. Nu de andere partijen nog.

Bijzonder dankbaar
De steun konden wij alleen maar krijgen dankzij alle positieve reacties in de media, op social media en op onze website. Honderden bezoekers hebben hun reactie achtergelaten. We hebben al veel particuliere vrienden, bedrijfsvrienden en adoptanten mogen verwelkomen. Vele Gouwenaren hebben een actie voor ons opgezet of bieden hun diensten aan. Daar zijn wij superblij mee en bijzonder dankbaar voor.

Blijf steunen
Die steun is nog steeds essentieel! Deze extra inkomsten van bedrijven en particulieren hebben wij namelijk heel hard nodig om het achterstallige onderhoud van de afgelopen jaren weg te werken. Met ieders steun kunnen we werken aan een vitale en mooie kinderboerderij, voor 2018 én daarna. 

Net als alle jaren blijven we dan meedoen aan acties, maar dit jaar worden er extra acties ingezet, bijvoorbeeld de loterij op zaterdag 7 april, georganiseerd door twee enthousiaste bezoekers Nadine en Margaret (lees hier meer: Evenement loterij), de sponsorfietstocht van de Rabobank in juni en aan het einde van het jaar gaan we iets organiseren met de Grand Canyon . Via website, facebook en onze nieuwsbrief houden we u op de hoogte. Heeft u ook nog een idee? Laat het ons weten.

#SteunDeKinderboerderij
Zo kunnen jong én oud in Gouda en omstreken op een laagdrempelige manier in contact komen met dieren en de natuur. Dus blijf de kinderboerderij duurzaam steunen. #SteunDeKinderboerderij.


 

De kinderboerderij verkeert in zwaar weer. Op dinsdag 6 februari zijn we gestart met de actie #RedDeKinderboerderij. Als er geen extra structurele steun komt, moet de kinderboerderij binnen 1 jaar de deuren sluiten. Het bestuur, medewerkers en vrijwilligers roepen met de actie #RedDeKinderboerderij de politiek én inwoners in en rond Gouda op om nu de boerderij te steunen!

Via onze website, nieuwsbrief, Facebookpagina en Twitter hebben we oproepen geplaatst en de media benaderd. We vragen iedereen om via hun reactie te laten horen, waarom de kinderboerderij niet mag verdwijnen en ondersteuning moet krijgen. En met succes, want wat overweldigend veel positieve reacties hebben we ontvangen en komen ook nog steeds binnen. Ook hebben veel mensen zich aangemeld als vriend van de kinderboerderij.

De boodschap is duidelijk: De bezoekers willen niet dat de kinderboerderij sluit. Ze schrijven over de fijne bezoeken die ze er nu en vroeger hebben met hun kinderen, de contacten met de dieren, spelen en bewegen in het groen, de educatieve waarde. Een aantal reageerders geven ook aan er graag te komen zonder kinderen of komen met groepen ouderen, een doelgroep waarop wij ons steeds meer richten. 

Ons hele verhaal is hier te lezen: RedDeKinderboerderij

Wat kunt u doen?

Vrije gift
U kunt ook zonder verplichtingen de kinderboerderij financieel wil steunen. Dit kan door het overmaken van een bijdrage op NL27 INGB 0004 3094 38 t.n.v. Stichting kinderboerderij De Goudse Hofsteden te Gouda ovv RedDeKinderboerderi

Word vrijwilliger
Aan de slag in een gezellig team van jong tot oud? Met tijden die u zelf kunt aangeven? Wij zijn ook nog opzoek naar vrijwilligers, met name ter ondersteuning van de dierverzorging in het weekend (dit mag ook samen met eigen kind(eren). In het weekend werk je altijd samen met een vaste dierverzorger. Per dagdeel is ook mogelijk.

Verder zoeken we nog mensen in de horeca. Kom langs voor een gesprek en maak ee afspraak met Sandra Harkes (Contactformulier)

Bedankt!

We bedanken hierbij alvast iedereen die op welke manier dan ook gereageerd heeft of dit gaat doen. Deze steun is op dit moment erg belangrijk voor ons. 

De komende twee weken organiseren we veel verschillende activiteiten op de kinderboerderij. Zo kunnen kinderen kerstballen versieren met foamklei, meedoen aan creatieve workshops, de ponymiddag, het snerfeest en nog veel meer. In onze horecaruimte 'De Deel' is heerlijke warme chocolademelk met slagroom verkrijgbaar. U kunt ook bij ons komen lunchen met vers belegde broodjes, pannenkoeken en tosti's.

Levende kerststal
Op Tweede Kerstdag is de kinderboerderij vanaf 13.00 uur geopend. U kunt onze prachtige kerststal bewonderen met daarin echte mensen, die een schitterende kleding het kerstverhaal uitbeelden. Ook de kerstezel en andere dieren ontbreken niet in deze stal. Een verhalenvertelster vertelt het kerstverhaal aan de kinderen. Kinderen kunnen meedoen aan een leuke, winterse knutselactiviteit. Voor de knutselactiviteiten wordt een kleine bijdrage gevraagd.

Meer activiteiten
Onze activiteitenkalender is ook op de website te vinden: creatieve workshops, meehelpen, ponymiddag, snertfeest, dreumesochtenden en meer. Klik op de activiteit voor meer informatie en aanmelden.

Kerststal tijdens Gouda bij Kaarslicht
We blikken met de onderstaande foto's ook terug naar Gouda bij Kaarslicht waar we al vele jaren de levende kerststal in het centrum van Gouda verzorgen. Honderen kinderen en hun ouders/ grootouders/ verzorgers brengen een bezoek aan de kerststal en luisteren naar het kerstverhaal, dat samen met de vrijwilligers wordt uitgebeeld. 

 

Op de kinderboerderij wordt frituurvet en olie ingezameld. Gaat u oliebollen bakken tijdens oud-en-nieuw, lever dan uw gebruikte frituurvet in gesloten verpakking in op de kinderboerderij. Dit wordt vervolgens opgehaald om te worden gerecycled tot biobrandstoffen en krijgt zo een duurzaam tweede leven. 

Waarom frituurvet inleveren op de kinderboerderij?
 • Recyclen is duurzaam
  Weggooien is zonde: gebruikte oliën en vetten die ingeleverd worden bij een inzamelpunt krijgen een tweede leven als biobrandstof. Zo gebruiken we minder fossiele olie en vermindert de uitstoot van koolstof. Wat sommige mensen nog niet weten: wie een dieselauto heeft, tankt nu al ongemerkt biodiesel bij de benzinepomp. Als alle oliebollenbakkers hun gebruikte olie zouden inleveren levert dat genoeg biodiesel op om ruim 1000 keer de wereld rond te kunnen rijden. Wist je dat 1 fles frituurvet na gebruik 1 liter biodiesel oplevert?

 • 2. 5 miljoen liter oliebollenolie gaat anders verloren
  Jaarlijks gebruiken de Nederlandse huishoudens ongeveer 30 miljoen liter frituurvet en -olie. De oliebollen tijd is daarbij de belangrijkste periode: maar liefst 5 miljoen liter wordt in die periode gebruikt om de traditionele lekkernij thuis te maken. Ook bij gourmet, fondue en frituren wordt deze maand veel olie gebruikt. Inmiddels wordt 1/5 deel hiervan ingezameld. Helaas gooien toch nog te veel mensen de resten weg: bij het restafval (grote hoeveelheden) of in het riool (kleine restjes). Dit is echter niet nodig.

 • Financiele steun voor kinderboerderij
  De kinderboerderij ontvangt een vergoeding voor het ingezamelde vet, dus hiermee steunt u ons tegelijkertijd ook.

Inleveren is eenvoudig

Bewaar de lege verpakking van het frituurvet. Giet het gebruikte frituurvet of olie in de verpakking en lever het in in de speciale gele vetcontainer. 

Deze week (26-9 t/m 4-10) deed ook kinderboerderij Gouda mee aan de Dierendagbonusactie van Wecycle. De drie kinderboerderijen waarbij de meeste kapotte elektische apparaten werden ingeleverd via de actie ontvingen de dierendagbonus ter waarde van € 250,-.Vandaag kregen we een leuk bericht van Wecycle. 

Wecycle heeft de drie winnaars van de actie bekend gemaakt, gefeliciteerd!

- Kinderboerderij De Dierenhof uit Ridderkerk
- Kinderboerderij De Goudse Hofsteden uit Gouda
- Kinderboerderij Paardoes uit Vlissingen

Inleveraars en Wecycle, bedankt!

[Deze actie is afgelopen en we hebben gewonnen, bedankt!]

Help de kinderboerderij en lever deze week (26-9 t/m 4-10) kapotte elektrische apparaten in! De 3 kinderboerderijen met de meeste geldige aanmeldingen winnen € 250,-.

Onder alle geldige aanmeldingen verloot Wecycle 3 High Tea cadeaubonnen.

Zo kun je meedoen aan de actie
- Lever kleine apparaten in bij de kinderboerderij
- Ga ter plekke op je smartphone naarhttps://www.facebook.com/WecycleNL en ga naar de actie
- Klik op 'Check in' en meld je aan
- Laat je e-mailadres achter. Je maakt nu kans op een prijs

Vorig jaar behoorden we tot 1 van de drie winnaars! Hopelijk hebben we ook dit jaar weer veel fanatieke inleveraars. Alvast bedankt!


Kinderboerderijen kunnen meedoen aan het inzamelen van kapotte elektrische apparaten (Wecycle), gebruikt frituurvet/ olie (vet recycle het) of kleding. Dit alles wordt ingezameld voor recycling. Zo stelt de kinderboerderij bezoekers in staat een bijdrage te leveren aan een duurzame samenleving. Kinderboerderijen die hieraan deelnemen ontvangen zelf ook een vergoeding. Op dit moment doen meer dan 150 kinderboerderijen mee aan Wecycle en hebben ruim 50 kinderboerderijen een vetcontainer staan. Kleding wordt op ongeveer 30 kinderboerderijen opgehaald. 

Inzamelcijfers Gouda
In de eerste helft van 2017 heeft kinderboerderij De Goudse Hofsteden 300 elektrische apparaten en 320 kilo gebruikt vet/ olie opgehaald. Veel van de elektrische apparaten kunnen nog voor een groot deel worden gerecycled. Van het gebruikte vet wordt biodiesel gemaakt. Daarnaast zamelt de kinderboerderij sinds deze zomer ook al het afval van de bezoekers gescheiden in op het terrein. 
 
Toename inzamelcijfers
De halfjaar cijfers van het inzamelen op kinderboerderijen zijn bekend. Bij alle grondstoffen is een toename ten opzichte van de jaarcijfers van 2016 zichtbaar.

Wecycle (kapotte elektrische apparaten):
1e half jaar 2017 24.800 apparaten ingeleverd (heel 2016 > 42.700 apparaten) => toename van 16%

Gebruikt vet / olie:
1e half jaar 2017 12.370 kg ingeleverd (heel 2016 > 20.350 kg) => toename van 21,5%

Kleding/textiel:
1e half jaar 2017 14.619 kg ingeleverd (heel 2016 > 25.174 kg) => toename van 16%

Afgelopen week is de collecte gehouden voor de kinderboerderij. Dit jaar is het geld onder andere bestemd voor de aanschaf van materiaal voor de horeca, het onderhouden van stallen en verblijven voor de dieren, de aanschaf van een aantal nieuwe dieren en zal verder worden gebruikt voor de exploitatie van de kinderboerderij.

Dankzij de collectanten en alle gulle gevers is er een bedrag van € 6.683,10 opgehaald! Een geweldig bedrag en ook hard nodig om deze mooie kinderboerderij te behouden voor iedereen. Namens de kinderboerderij, bedankt!

Collectant gemist?
Heeft u de collectant gemist en wilt u toch een bijdrage geven dan kunt u uw bijdrage overmaken op: Rekeningnummer: NL27 INGB 0004 3094 38 t.n.v. Stichting kinderboerderij De Goudse Hofsteden te Gouda.

In de zomervakantie worden er iedere dag activiteiten georganiseerd op de kinderboerderij. Ook kunnen kinderen dagelijks komen knutselen: van tasje kleuren tot het verven van een spaarvarkentje. Hiervoor is aanmelden niet nodig.

Voor de andere activiteiten kan tot een dag van te voren aangemeld worden. Een greep uit onze activiteiten: ponyochtend, schminken, creatieve workshops, waterspektakel, dreumesochtend. Bijna iedere dag is er wel iets te doen. 

Blacklight speurtocht
De blacklight speurtocht noemen we graag even apart. Deze is nieuw en voor echte onderzoekers. De speurtocht kan de hele vakantie worden gedaan. Deelmers ontvangen een gratis blacklight pen.

Zomerfeest
Op zondag 20 augustus wordt de zomervakantie feestelijk afgesloten met het zomerfeest vol activiteiten en gezelligheid. Op het hele erf is de hele dag van alles te doen en te beleven voor jong tot oud, waaronder: Dans gezellig mee, Schminken, Varen met mini-bootjes, Springkussen, Workshops, Knuffelhoek, Dierenbingo en veel meer. Ook is er een terras ingericht, dus ook voor de lunch kunt u bij ons terecht.

Horeca en terras
Op de boerderij kan er ook gezellig gegeten worden in de Deel of op het terras o.a. verse broodjes, pannenkoeken en poffertjes.

Overzicht activiteiten: Activiteitenkalender

Natuurlijk spelen op de kinderboerderij, dat kunnen we op twee manieren uitleggen: Waar anders kunnen kinderen heerlijk buiten spelen in een veilige omgeving als op de kinderboerderij? Maar nog mooier als dit in het groen kan, tussen de planten en struiken: Natuurlijk spelen, leren en ontdekken. Kinderen van heel jong tot eind basisschool komen bij ons om in contact te komen met dieren, groen en ze komen spelen. Dit willen wij in stand houden, helpt u daar een handje bij?

Kijk op de website: www.voorjebuurt.nl/goudsehofsteden

Na alle jonge geitjes en lammetjes die in maart en april geboren zijn dit voorjaar, is het nu de beurt aan de veulens en de biggen.

Tijdens de meivakantie organiseren we in beide weken leuke activiteiten. We starten zondag 23 april met de jongdierendag, waarin onze lammetjes en jonge geitjes centraal staan. En het is extra lang genieten op de kinderboerderij, want in de vakantie is de kinderboerderij ook op maandag geopend! We zijn dan iedere dag open van 10.00 tot 17.00 uur. Ook voor de lunch hoeft u niet weg. In de vakantie kunt u genieten van heerlijke poffertjes, pannenkoeken en verse broodjes.

Een overzicht van onze activiteiten:

zondag 23 april
11:30 - 15:30
maandag 24 april
10:30 - 11:30
dinsdag 25 april
10:00 - 13:00
woensdag 26 april
10:30 - 12:30
vrijdag 28 april
10:30 - 13:00
vrijdag 28 april
13:00 - 15:00
maandag 01 mei
10:30 - 11:30
maandag 01 mei
13:00 - 15:00
dinsdag 02 mei
10:00 - 13:00
woensdag 03 mei
10:30 - 12:30
donderdag 04 mei
10:30 - 13:00
donderdag 04 mei
14:00 - 15:00
vrijdag 05 mei
11:00 - 15:00
vrijdag 05 mei
13:00 - 15:00

*TIJDELIJKE PUBLICATIE GEPLAATST NAMENS VSKBN*

Het ministerie heeft op 13 april 2017 de maatregelen voor vogelgriep versoepeld. De deskundigen geven echter aan dat het gevaar voor besmetting met vogelgriep nog niet geheel geweken is. Een belangrijke reden om de regels te versoepelen is dat de deskundigen aangeven dat het risico van bv. (bezoekers van) kinderboerderijen om een besmetting op een pluimveebedrijf te veroorzaken heel klein zijn. Dit betekent niet dat er geen risico’s meer zijn dat vogels, ook op kinderboerderijen besmet raken.De afschermplicht die sinds november 2016 van kracht is, wordt nog niet opgeheven.

In tegenstelling tot voorgaande uitbraken blijft het virus aanwezig onder de wilde vogels, waardoor de maatregelen met name gericht zijn op het voorkomen van contacten tussen gehouden pluimvee en watervogels en wilde vogels. De maatregelen om verspreiding tussen bedrijven te voorkomen (bezoekersregeling) zijn aangepast. 
Bezoekersregeling vervallen voor kinderboerderijen

Kinderboerderijen mochten bezoekers niet in contact laten komen met pluimvee en watervogels om mogelijke verspreiding van het virus naar pluimveebedrijven via bezoekers te voorkomen. De deskundigen menen dat op dit moment de kans op verspreiding naar pluimveebedrijven klein is, waardoor de bezoekersregeling is versoepeld.Dit betekent voor kinderboerderijen:

 • Het bezoekverbod en de bezoekersregeling worden beperkt tot commercieel gehouden gevogelte. Deze verplichtingen gelden dus niet langer voor andere houders, zoals hobbyhouders, kinderboerderijen en dierentuinen.
 • Bezoekers mogen bij de verblijven komen van het pluimvee en de watervogels. Het is mogelijk alle dieren te laten zien en er zijn geen regels vastgelegd over de afstand. 
 • Kinderboerderijen die kuikens tonen, mogen deze plaatsen in hun verblijf in bezoekersruimtes.
 • Er gelden geen specifieke verplichte hygienemaatregelen meer voor de verzorging van de dieren. Extra aandacht hiervoor blijft wel geboden. 

Uitvoering afschermplicht

Voor kinderboerderijen en dierentuinen die risicovogels hebben, zoals pluimvee, loopvogels en watervogels geldt de afschermplicht. De afschermplicht is erop gericht contact tussen gehouden vogels en wilde vogels en vogelpoep zoveel mogelijk te voorkomen. De uitvoering hiervan is onder de volgende voorwaarden mogelijk:

 • Kippen mogen gehouden worden in eigen ren of volière. Deze hoeft niet van bovenaf of aan de zijdes volledig afgedekt te zijn, zolang voldaan kan worden aan het zoveel mogelijk voorkomen van contact met wilde vogels.
 • Watervogels mogen geplaatst worden op vijver of sloot, mits deze is afgezet met hekken of netten. De oppervlakte hiervan mag niet te groot zijn. 
 • Contact met wilde vogels dient zoveel mogelijk voorkomen te worden door in het binnenverblijf of onder een afdak te voeren.
 • Het los laten lopen van kippen en watervogels is nog niet toegestaan. 

Voor welke vogels geldt deze regeling:
Pluimvee, watervogels en loopvogels worden gezien als de zgn. risicovogels.

 • Pluimvee: waaronder kippen, fazanten, kalkoenen, parelhoenders
 • Watervogels: waaronder eenden, ganzen, zwanen
 • Loopvogels: waaronder struisvogels, emoes, nandoes
 • Voor alle overige vogelsoorten gelden geen maatregelen. 

Dierenwelzijn en maatregelen
Verschillende kinderboerderijen hebben aangegeven problemen te ondervinden met dierenwelzijn door de ophokregeling. De maandenlange duur van de maatregelen in combinatie met het voorjaar (toename onderlinge agressie en broeddrang) zorgen ervoor dat er problemen ontstaan met dierenwelzijn en diergezondheid.

Contact met NVWA bij problemen of onduidelijkheden
Mochten er onder de aangepaste maatregelen nog steeds problemen bestaan, dan geeft het ministerie aan hierover contact op te nemen met de NVWA om te komen tot een passende wijze om te voldoen aan de maatregelen. Het ministerie benadrukt hierin ook dat het nemen van passende maatregelen maatwerk kan zijn. Contactgegevens NVWA

Inventarisatie knelpunten en oplossingen
De langdurige maatregelen rondom de ophokplicht, maar ook de bezoekersregeling, zorgen ervoor dat er problemen zijn ontstaan op kinderboerderijen. Sommige kinderboerderijen zijn een periode gesloten geweest en een aantal zelfs een groot deel van de periode. Maar ook het niet kunnen tonen van de kippen en watervogels zorgt ervoor dat kinderboerderijen een deel van hun doelstellingen niet goed kunnen uitvoeren. Het is niet bekend hoe dit verder in de toekomst gaat lopen, maar het is niet onwaarschijnlijk dat nieuwe vogelgriepuitbraken (in het najaar) zullen zorgen voor soortgelijke maatregelen. Aan een vaccinatie wordt wel gewerkt, maar dit kan nog jaren duren en of dit kan worden ingezet is ook afhankelijk van het type vogelgriepvirus. 

Dit betekent dat we ook binnen de branche kinderboerderijen moeten kijken naar welke maatregelen passend zijn bij de risico's. Uiteraard zijn we hierover in gesprek met het ministerie, maar we vragen ook de kinderboerderijen om ervaringen, problemen en oplossingen te delen.Binnenkort willen we een korte digitale enquete rondsturen, waarin u uw ervaringen kunt delen. Toegezegd is dat we deze mogen meenemen in de evaluatie die plaatsvindt over de maatregelen met het ministerie. Foto's en filmpjes waarin u de situatie bij u op de kinderboerderij laat zien, zijn welkom. Wilt u uw ervaringen alvast delen, dan kunt u een mail sturen aan: Secretariaat vSKBN
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ">

Actuele maatregelen ministerie EZ:

Versoepeling maatregelen vogelgriep (ministerie van EZ)
Vraag en antwoord over de vogelgriep voor dierentuinen en kinderboerderijen

Ons adres

Kinderboerderij ‘De Goudse Hofsteden’ 
Bloemendaalseweg 34a 
2804 AB Gouda 
0182-514219 

Reguliere openingstijden

1 april – 30 september:
Dinsdag t/m zondag: 10 tot 17 uur
Maandag geopend vanaf 13 uur

1 oktober – 31 maart: 
Dinsdag t/m zondag: 10 tot 16.30 uur

Bekijk hier de uitzonderingen

Hoe is het weer?

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.